Suwałki /
podlaskie
Budowa Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Sobolewie
0
Głosów
Inwestor
Gmina Suwałki
Wykonawca
Usługi Ogólnobudowlane Tomasz Jarmołowicz Suwałki
Projektant
Urszula Krzymińska
W ramach realizacji projektu Gmina Suwałki w 2021 r. wybudowała nowoczesny budynek inkubatora przetwórstwa lokalnego wyposażony w profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Obiekt zlokalizowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie Centrum Kulturalnego wsi Sobolewo i remizy OSP Sobolewo (województwo podlaskie).
Inkubator jest obiektem ogólnodostępnym, z którego mogą korzystać wszyscy mieszkańcy Gminy Suwałki i okolic, jak również inne podmioty tj. Koła Gospodyń Wiejskich.
W ramach działalności inkubatora funkcjonują nw. linie produkcyjne:
1) linia do produkcji olejów zimnotłoczonych;
2) linia do produkcji dżemów i konfitur, itp.;
3) linia do produkcji mącznej;
4) linia produkcyjna do suszenia ziół, owoców i warzyw.
Podstawowym celem realizacji inwestycji jest zapewnienie mieszkańcom Gminy Suwałki i podmiotom działającym na terenie gminy infrastruktury do produkcji i przetwórstwa produktów rolnych, owoców runa leśnego na potrzeby zarówno własne jak i do dalszej dystrybucji.
Mamy nadzieję, że działalność inkubatora przyczyni się do rozwoju rolniczego handlu detalicznego na terenie Gminy Suwałki oraz tworzenia produktów lokalnych.
Okres realizacji inwestycji: październik 2020 – październik 2021
Całkowita wartość inwestycji: 671 870,55 zł, w tym:
1) ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: 260 697,00 zł
2) ze środków własnych Gminy Suwałki: 411 173,55 zł
Warto podkreślić, iż wybudowany inkubator jest jedynym tego rodzaju obiektem na terenie województwa podlaskiego.
Inkubator jest obiektem ogólnodostępnym, z którego mogą korzystać wszyscy mieszkańcy Gminy Suwałki i okolic, jak również inne podmioty tj. Koła Gospodyń Wiejskich.
W ramach działalności inkubatora funkcjonują nw. linie produkcyjne:
1) linia do produkcji olejów zimnotłoczonych;
2) linia do produkcji dżemów i konfitur, itp.;
3) linia do produkcji mącznej;
4) linia produkcyjna do suszenia ziół, owoców i warzyw.
Podstawowym celem realizacji inwestycji jest zapewnienie mieszkańcom Gminy Suwałki i podmiotom działającym na terenie gminy infrastruktury do produkcji i przetwórstwa produktów rolnych, owoców runa leśnego na potrzeby zarówno własne jak i do dalszej dystrybucji.
Mamy nadzieję, że działalność inkubatora przyczyni się do rozwoju rolniczego handlu detalicznego na terenie Gminy Suwałki oraz tworzenia produktów lokalnych.
Okres realizacji inwestycji: październik 2020 – październik 2021
Całkowita wartość inwestycji: 671 870,55 zł, w tym:
1) ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: 260 697,00 zł
2) ze środków własnych Gminy Suwałki: 411 173,55 zł
Warto podkreślić, iż wybudowany inkubator jest jedynym tego rodzaju obiektem na terenie województwa podlaskiego.
54.065970511617, 22.990608215332