Gryfice /
zachodniopomorskie
Adaptacja historycznych budynków na FOLGA Browar Restauracja & Spa Gryfice


0
Głosów
Inwestor
AWEST Plucińscy Sp.k. Resko
Wykonawca
AWEST Plucińscy Sp.k. Resko
Projektant
Architektura Ryszard Długopolski Szczecin
Architektura Wnętrz Design Beata Wolanin Szczecin
Folga Browar nawiązuje do bogatej historii browarnictwa w regionie sięgających od czasów średniowiecznych po drugą wojnę światową .
Obiekt powstał po przejęciu obiektów magazynowo- biurowych , które wcześniej stanowiły mienie wojskowe .
Browar Folga w Gryficach to przykład udanej adaptacji historycznych budynków na potrzeby nowoczesnej działalności browarniczo- hotelarsko- restauracyjnej.
Zastosowanie naturalnych materiałów , wypełnienie przestrzeni zielenią tworzą spójny koncept z naturalną , zdrową kuchnią .
Całość konceptu Folga dopełnia browar rzemieślniczy , który z sukcesami ogólnopolskimi zapisuje się w corocznych konkursach piwowarskich .
Folga to wyjątkowe miejsce tworzące historię .
Całe założenie to zespół kilku budynków stanowiących całość połączoną wewnętrznym ogrodem z placem zabaw i miejscem na wypoczynek (współpraca z projektantką zieleni Patrycją Tokarską).
Architektura wykorzystuje atuty pierwotnej zabudowy: jest postindustrialna, wyrazista i współgra z zielenią na zewnątrz jak tą będącą istotnym elementem wystroju wnętrz.
Od architektów:
Kluczowe pytanie brzmiało: co ze stanu wyjściowego budynku pozostawić jako elementy istotne i wartościowe, a co zmienić lub poprawić, żeby było funkcjonalnie i spełniało normy, no i wreszcie zrobiło pozytywne wrażenie oraz wywołało efekt „wow”. Bardzo się cieszymy, że Inwestorzy zgodzili się na liczne, często niestandardowe przeszklenia wpuszczające światło, na pozostawienie żelbetowych sufitów i innych surowych czy technicznych elementów jak towarowa winda, którą wkomponowaliśmy w ciąg komunikacyjny czy modernizację znalezionych lamp, które wykorzystaliśmy po renowacji. Trudnym tematem ze względu na ppoż okazał się dach, ale udało się znaleźć rozwiązanie, dzięki któremu mamy pierwotne drewniane wykończenie. Przy elementach dobudowanych staraliśmy się nie udawać czegoś starego, tylko w charakterze starego stworzyć nową rzecz. W efekcie całość jest konsekwentna i spójna. W projekcie wnętrz zadaniem było konsekwentne zachowanie surowego charakteru oraz kontynuacja minimalistycznej i sterylnej architektury przy jednoczesnym uzyskaniu przyjaznego wnętrza, co uzyskaliśmy wprowadzając dużo zieleni - łącznie z posadzeniem drzewa wewnątrz sali głównej restauracji.
Obiekt powstał po przejęciu obiektów magazynowo- biurowych , które wcześniej stanowiły mienie wojskowe .
Browar Folga w Gryficach to przykład udanej adaptacji historycznych budynków na potrzeby nowoczesnej działalności browarniczo- hotelarsko- restauracyjnej.
Zastosowanie naturalnych materiałów , wypełnienie przestrzeni zielenią tworzą spójny koncept z naturalną , zdrową kuchnią .
Całość konceptu Folga dopełnia browar rzemieślniczy , który z sukcesami ogólnopolskimi zapisuje się w corocznych konkursach piwowarskich .
Folga to wyjątkowe miejsce tworzące historię .
Całe założenie to zespół kilku budynków stanowiących całość połączoną wewnętrznym ogrodem z placem zabaw i miejscem na wypoczynek (współpraca z projektantką zieleni Patrycją Tokarską).
Architektura wykorzystuje atuty pierwotnej zabudowy: jest postindustrialna, wyrazista i współgra z zielenią na zewnątrz jak tą będącą istotnym elementem wystroju wnętrz.
Od architektów:
Kluczowe pytanie brzmiało: co ze stanu wyjściowego budynku pozostawić jako elementy istotne i wartościowe, a co zmienić lub poprawić, żeby było funkcjonalnie i spełniało normy, no i wreszcie zrobiło pozytywne wrażenie oraz wywołało efekt „wow”. Bardzo się cieszymy, że Inwestorzy zgodzili się na liczne, często niestandardowe przeszklenia wpuszczające światło, na pozostawienie żelbetowych sufitów i innych surowych czy technicznych elementów jak towarowa winda, którą wkomponowaliśmy w ciąg komunikacyjny czy modernizację znalezionych lamp, które wykorzystaliśmy po renowacji. Trudnym tematem ze względu na ppoż okazał się dach, ale udało się znaleźć rozwiązanie, dzięki któremu mamy pierwotne drewniane wykończenie. Przy elementach dobudowanych staraliśmy się nie udawać czegoś starego, tylko w charakterze starego stworzyć nową rzecz. W efekcie całość jest konsekwentna i spójna. W projekcie wnętrz zadaniem było konsekwentne zachowanie surowego charakteru oraz kontynuacja minimalistycznej i sterylnej architektury przy jednoczesnym uzyskaniu przyjaznego wnętrza, co uzyskaliśmy wprowadzając dużo zieleni - łącznie z posadzeniem drzewa wewnątrz sali głównej restauracji.
53.92038525122, 15.195491369802