Węgrów /
mazowieckie
Adaptacja dawnego browaru przyklasztornego do nowych funkcji usługowo-handlowych w Węgrowie
0
Głosów
Inwestor
Miasto Węgrów
Wykonawca
COMFORT THERM Sp. z o.o Płońsk
COMFORT-THERM Łukasz Krawczyk Naruszewo
Projektant
Inicjatywa projektowa Sp. z o.o. Warszawa
Miasto Węgrów zrealizowało projekt pn. Zagospodarowanie dawnego browaru przyklasztornego do nowych funkcji usługowo - gastronomicznych wraz z zagospodarowaniem Parku im. Armii Krajowej na potrzeby różnych form aktywności. Projekt polegał na remoncie konserwatorskim wraz z przebudową zabytkowych budynków dawnego Browaru i Manufaktury oraz nadanie im nowych funkcji, a także na rewitalizacji Parku im. AK i jego otoczenia, nakierowanych na poszerzenie oferty rekreacji i integracji społecznej w Węgrowie.
Rodzaj działań ujętych w projekcie:
1.renowacja zabytkowych budynków i ich adaptacja na cele gospodarcze, społeczne, kulturowe i rekreacyjne (wraz z poprawą efektywności energetycznej)
2.zmiana sposobu użytkowania wspólnych przestrzeni miejskich (park miejski i jego otoczenie oraz otoczenie zabytkowego browaru i manufaktury), wokół których można koncentrować działalność gospodarczą, pozwalająca na utworzenie nowych miejsc pracy.
Budynki dawnego Browaru i Manufaktury zlokalizowane są na zapleczu budynku Klasztoru Reformatów (dawniej służyły jako część gospodarcza klasztoru, związana z jego funkcjonowaniem i utrzymaniem). Budynki datowane są na rok 1824.
W ramach projektu przeprowadzono remont konserwatorski budynków obejmujący przywrócenie dawnej formy obiektu z maksymalnym zachowaniem, poprzez remont, reperację i impregnację elementów historycznych, wymianę uszkodzonych elementów konstrukcyjnych, a także konstrukcyjne wzmocnienie całego budynku, obejmujące przebudowę, i nadbudowę elementów konstrukcyjnych, budynków browaru i manufaktury. Dodatkowym elementem była dobudowa łącznika między budynkami. Obiekt wyposażony pod kątem prowadzenia działalności usługowo – gastronomicznej.
Remont budynków wpływa na zwiększenie dostępności do usług społecznych dzięki stworzeniu nowej przestrzeni do realizacji celów przedsiębiorstw społecznych, a także dzięki zwiększeniu dostępności do inicjatyw w obszarze kultury oraz wzmocnieniu działań na rzecz społecznej aktywności.
Zrealizowana inwestycja prowadzi bezpośrednio do udostępnienia wyłączonych wcześniej z eksploatacji budynków publicznych do prowadzenia działalności o charakterze usługowo-handlowym, w tym usług gastronomicznych i obsługi obiektów rekreacyjnych (wypożyczalnia sprzętu – docelowo w przyszłości) oraz kulturalnych (zaplecze dla amfiteatru i organizacja pokazów i warsztatów w sali browaru). Rozszerzona została w związku z tym działalność podmiotu ekonomii społecznej. Ponadto, zrewitalizowana przestrzeń miejska tworzy także innym podmiotom nowe możliwości prowadzenia działalności gospodarczej, w tym również działalności związanej ze sprzedażą produktów lokalnych i regionalnych. Przewidziana jest cykliczna organizacja jarmarków stanowiących doskonałą okazję do promocji regionalnych produktów, tradycyjnych potraw oraz wyrobów rzemieślniczych.
Rodzaj działań ujętych w projekcie:
1.renowacja zabytkowych budynków i ich adaptacja na cele gospodarcze, społeczne, kulturowe i rekreacyjne (wraz z poprawą efektywności energetycznej)
2.zmiana sposobu użytkowania wspólnych przestrzeni miejskich (park miejski i jego otoczenie oraz otoczenie zabytkowego browaru i manufaktury), wokół których można koncentrować działalność gospodarczą, pozwalająca na utworzenie nowych miejsc pracy.
Budynki dawnego Browaru i Manufaktury zlokalizowane są na zapleczu budynku Klasztoru Reformatów (dawniej służyły jako część gospodarcza klasztoru, związana z jego funkcjonowaniem i utrzymaniem). Budynki datowane są na rok 1824.
W ramach projektu przeprowadzono remont konserwatorski budynków obejmujący przywrócenie dawnej formy obiektu z maksymalnym zachowaniem, poprzez remont, reperację i impregnację elementów historycznych, wymianę uszkodzonych elementów konstrukcyjnych, a także konstrukcyjne wzmocnienie całego budynku, obejmujące przebudowę, i nadbudowę elementów konstrukcyjnych, budynków browaru i manufaktury. Dodatkowym elementem była dobudowa łącznika między budynkami. Obiekt wyposażony pod kątem prowadzenia działalności usługowo – gastronomicznej.
Remont budynków wpływa na zwiększenie dostępności do usług społecznych dzięki stworzeniu nowej przestrzeni do realizacji celów przedsiębiorstw społecznych, a także dzięki zwiększeniu dostępności do inicjatyw w obszarze kultury oraz wzmocnieniu działań na rzecz społecznej aktywności.
Zrealizowana inwestycja prowadzi bezpośrednio do udostępnienia wyłączonych wcześniej z eksploatacji budynków publicznych do prowadzenia działalności o charakterze usługowo-handlowym, w tym usług gastronomicznych i obsługi obiektów rekreacyjnych (wypożyczalnia sprzętu – docelowo w przyszłości) oraz kulturalnych (zaplecze dla amfiteatru i organizacja pokazów i warsztatów w sali browaru). Rozszerzona została w związku z tym działalność podmiotu ekonomii społecznej. Ponadto, zrewitalizowana przestrzeń miejska tworzy także innym podmiotom nowe możliwości prowadzenia działalności gospodarczej, w tym również działalności związanej ze sprzedażą produktów lokalnych i regionalnych. Przewidziana jest cykliczna organizacja jarmarków stanowiących doskonałą okazję do promocji regionalnych produktów, tradycyjnych potraw oraz wyrobów rzemieślniczych.
52.40019455893, 22.024390697479