Stopnica /
świętokrzyskie
Przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku na Inkubator Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie
0
Głosów
Inwestor
Gmina Stopnica
Wykonawca
Zakład Remontowo-Budowlany, Roman Olszowy Kosowy
Projektant
Castellum Budownictwo i Konserwacja Zabytków Sp. z o.o. Sandomierz
Obiekt oddano do użytkowania w 2022 r.
Całkowita wartość przedsięwzięcia obejmująca roboty budowlane i wyposażenie obiektu przekroczyła 2 miliony złotych. Operacja uzyskała dofinansowanie w wysokości 433 950 zł, które pochodziło z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i zostało udzielone przez Lokalną Grupę Działania "Królewskie Ponidzie" na wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju.
Mając na uwadze, że gmina ma charakter rolniczy, projekt ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki.
Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem (surowcem), który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz z warzyw i owoców itp.
W ramach realizacji inwestycji dokonana została przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku, który pełnił funkcję punktu skupu owoców i warzyw w Strzałkowie na Inkubator Przetwórstwa Rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy
o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną. Obiekt został również wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw.
Inkubator prowadzony jest przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Stopnicy. Jest to jedyny tego typu obiekt w powiecie buskim.
W ramach projektu funkcjonuje również suszarnia kontenerowa owoców i warzyw.
Susz owocowy i warzywny powstaje w procesie dehydratacji polegającym na działaniu gorącego powietrza, bez użycia środków chemicznych, ze świeżych owoców/ warzyw odparowana zostaje woda do poziomu zapewniającego im trwałość. Tak przetworzone owoce i warzywa mają zbliżoną zawartość soli mineralnych i witamin do warzyw świeżych. Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Owoce i warzywa poddane zostaną suszeniu na dwóch wózkach z których każdy z nich posiada po 28 sit.
Całkowita wartość przedsięwzięcia obejmująca roboty budowlane i wyposażenie obiektu przekroczyła 2 miliony złotych. Operacja uzyskała dofinansowanie w wysokości 433 950 zł, które pochodziło z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i zostało udzielone przez Lokalną Grupę Działania "Królewskie Ponidzie" na wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju.
Mając na uwadze, że gmina ma charakter rolniczy, projekt ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki.
Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem (surowcem), który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz z warzyw i owoców itp.
W ramach realizacji inwestycji dokonana została przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku, który pełnił funkcję punktu skupu owoców i warzyw w Strzałkowie na Inkubator Przetwórstwa Rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy
o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną. Obiekt został również wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw.
Inkubator prowadzony jest przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Stopnicy. Jest to jedyny tego typu obiekt w powiecie buskim.
W ramach projektu funkcjonuje również suszarnia kontenerowa owoców i warzyw.
Susz owocowy i warzywny powstaje w procesie dehydratacji polegającym na działaniu gorącego powietrza, bez użycia środków chemicznych, ze świeżych owoców/ warzyw odparowana zostaje woda do poziomu zapewniającego im trwałość. Tak przetworzone owoce i warzywa mają zbliżoną zawartość soli mineralnych i witamin do warzyw świeżych. Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Owoce i warzywa poddane zostaną suszeniu na dwóch wózkach z których każdy z nich posiada po 28 sit.
50.472154576664, 20.847796797752